Natuur en milieu in het Oldambt, Winschoten, Scheemda, Midwolda, Oostwold, 't Waar, Woldendorp, Bad Nieuweschans, Heiligerlee, Westerlee. Natuurlijk beheer openbare ruimte. Natuureducatie, educatie, natuurlijk tuinieren.
 

Verslagen 2009

Nacht van de Nacht Oldambt-Wedderbergen, 24 oktober 2009

Vanuit Bellingwolde, Vriescheloo, Wedde, Wedderveer, Blijham en Winschoten kwamen de "donker liefhebbers" af op de Urnenhoeve in Wedderbergen. Vooral op de fiets, een enkeling lopend of met de auto. Het weer zat mee! Er was weliswaar een stevige wind, maar er viel nog geen regen. De fietsgroep vanuit Winschoten fietste het donker tegemoet bij natuurgebied Winschoterzijl om dan via Tusschendijken en De Vennen (Oldambt) bij Blijham uit te komen. In de wijde omtrek geen enkele lichtbron tot op twee-drie kilometer. Maar echt donker was het gebied niet. Door de wolken werd het ruime licht van Winschoten, de Winschoter lichtkoepel, weerkaatst en verstrooid zodat er ook op kilometers afstand voldoende licht was om elkaar en de omgeving te kunnen zien.Steenuil met regenworm.

(André Eijkenaar)

In Blijham sloten we ons aan bij de Blijhamster fietsgroep en we zetten de fietstocht voort via de Nummerweg naar natuurgebied de Gaast. Het was er beduidend donkerder dan in het Oldambtgebied, maar de lichtkoepel van Winschoten, 6 kilometer verderop, verdrong nog steeds een deel van het donker.
De fietsgroep uit Bellingwolde doorkruiste de Vriescheloër Vennen en De Gaast. Ook zij ondervonden de invloed van de lichtkoepel uit Winschoten. Maar ook was het licht van Veendam, de Pekela’s, Nieuweschans en van sommige plaatsen (Bunde en Papenburg?) in Duitsland te zien. Opvallend was een lichtbron bij Vriescheloo. Een lamp die de kroon van een beuk, van onderaf!, beschijnt is tot in de verste verte te zien.


Videoprojectie van een Ransuil.
(Aart Jan Langbroek)

In de Urnenhoeve kwamen de groepen bij elkaar. In totaal waren er 21 deelnemers. André Eijkenaar vertelde over dieren die bij uitstek bij de nacht horen, uilen, vossen en muizen. De prachtige plaatjes spraken tot de verbeelding, en André wist iedereen te boeien.
Na afloop gediscussieerd over een vervolg voor volgend jaar. Dat zal zeker gebeuren, maar wel wat anders van opzet. Zoals een actieve inbreng van politici?


André Eijkenaar boeit zijn aandachtig gehoor.
(Aart Jan Langbroek)

Het was ondertussen stevig gaan regenen. Regenkleding aan, en nu de snelste weg terug naar huis. Het was een avond die niet in het water was gevallen!

Aart Jan Langbroek ClubOldambtsterGroen
Chris van Houdt KNNV Oost-Groningen
Frans Maass IVN Bellingwedde
Henri Thunnissen IVN-Oldambt
 
 
by R & T