Natuur en milieu in het Oldambt, Winschoten, Scheemda, Midwolda, Oostwold, 't Waar, Woldendorp, Bad Nieuweschans, Heiligerlee, Westerlee. Natuurlijk beheer openbare ruimte. Natuureducatie, educatie, natuurlijk tuinieren.
 

Verslagen 2013

Rust en donkerte in het Oldambt. Zaterdag 26 oktober.

Fietsen en varen in het kader van de Nacht van de Nacht.

Sterren fonkelden de 60 deelnemers aan deze maanloze avond tegemoet. Eén groep fietste onder leiding van Klaas Steenbergen en Frans Maass vanuit Midwolda naar de Smederij 1872. Zij fietsten langs de oevers van het Oldambtmeer met uitzicht op de lichten en de lichtkoepel van Winschoten. De grote watervlakte en de sterrenhemel en de vondst van de Draadknotszwam maakten de fietstocht belevenisvol. Een andere groep fietste vanuit Winschoten door landgoed Reiderwolde naar natuurgebied de Tjamme. Een aantal malen werd stilgestaan om naar de sterren te kijken. De mobieltjes waren daarbij nuttig om ze te benoemen, en ook om het ruimtestation ISS laag over de horizon langs te zien trekken.
Het was niet koud, ongeveer 14 °C. Daardoor konden we nog een tweetal actieve diersoorten waarnemen met een meegebrachte vleermuisdetector: een enkele Gewone dwergvleermuizen en her en der Struiksprinkhanen. Voor de meeste deelnemers was dat een bijzondere verrassing.
Bij de Smederij startte een boottocht met een fluisterboot die door de donkere avond langs enkele nieuwe vaarten voer naar Beerta en langs landgoed Reiderwolde. Trudy de Weerd vertelde gaande de bootreis over het belang van het donker voor mensen en dieren. De verlichte tuinen langs de oevers, zonder dat er iemand aanwezig was, kwamen bevreemdend over. Zowel de fietsers als de varenden konden de nu mysterieus verlichte toren op het natuurtheater in het verdere stikdonkere natuurgebied van Reiderwolde goed zien.
Om 9.00 uur kwamen de drie groepen weer bij elkaar bij de Smederij, waar ze op de dijk van het Oldambtmeer, in het stikdonker, werden getrakteerd op een fraai optreden door leerlingen van de muziekschool uit Winschoten, onder leiding van Ina Possel. Hun dans met lampjes leken bijkans het exploderen van vuurwerk na te bootsen. Een schitterende afsluiting van een geslaagde Nacht van de Nacht voor de 60 deelnemers.
Aart Jan Langbroek

 
 
by R & T