Natuur en milieu in het Oldambt, Winschoten, Scheemda, Midwolda, Oostwold, 't Waar, Woldendorp, Bad Nieuweschans, Heiligerlee, Westerlee. Natuurlijk beheer openbare ruimte. Natuureducatie, educatie, natuurlijk tuinieren.
 

Paddenstoelenexcursie in het Midwolderbos, 21 oktober 2012

Het is bewolkt maar droog weer als 20 personen zich verzamelen bij de Ennemaborgh voor een paddenstoelenexcursie door het Midwolderbos.


De deelnemers luisteren naar de inleiding van Klaas.

De belangstelling varieert. Zo is er is een studente aanwezig die Natuur en Communicatie in Wageningen studeert; 3 jonge, enthousiaste kinderen doen mee en zij willen graag van alles zien en meenemen. Verder zijn er volwassenen aanwezig die wel iets van paddenstoelen af weten of juist helemaal niets.

Klaas en Johanna Steenbergen hebben als hobby paddenstoelen en zij leggen ons vandaag van alles uit over de paddenstoelen die we in het Midwolderbos zullen tegenkomen.
Het is niet erg om paddenstoelen te plukken, de stelen te breken of er aan te likken. Maar eten kan wel gevaarlijk zijn, omdat niet alle paddenstoelen eetbaar zijn.
We komen heel veel soorten paddenstoelen tegen, in verschillende kleuren, in verschillende groottes en met bijzondere namen, zoals: Elfenbankje, Blote billetjeszwam, Stobbetjeszwam, Fraaisteelmycena, Biefstukzwam, Doolhofzwam, Regenboogrussula, Paarse schijnridderzwam en Dakloze huiszwam.
De kleuren verbleken als de hoedjes uitdrogen.
Vele soorten zijn te benoemen door de onderkant van het hoedje te onderzoeken, te ruiken of te voelen. Sommige soorten zijn afvalopruimers, andere juist parasieten. Diverse soorten paddenstoelen eten elkaar zelfs op.


Een van de vele paddenstoelen: Eekhoorntjesbrood.

Voor de volwassenen is het soms moeilijk om de paddenstoelen tussen de herfstbladeren te zien, maar de kinderen vinden zonder problemen hele mooie, diverse exemplaren en verzamelen er heel wat in het meegebrachte mandje.

Sommige paddenstoelen hebben bijzondere eigenschappen.
Zo is de Honingzwam, zo genoemd vanwege de kleur, een agressieve parasiet die zieke bomen behoorlijk aantast. Een Bloedsteelmycena en Melksteelmycena geven respectievelijk bloed en melk af als je de steel doormidden breekt. Een Platte tonderzwam werd vroeger gebruikt om een vuurtje in te smeulen. De Blote billetjeszwam is niet echt een paddenstoel, het zijn roze bolletjes (slijmzwam, een myxomyceet) die zich kunnen verplaatsen. Bij het aantikken springen de sporen alle kanten op via plofjes. Ook bij de buikzwam springen de sporen alle kanten op bij een scheur. De russulasoorten staan altijd bij een boom. Hun draden in de grond zijn vergroeid met de haarwortels van de boom. De paddenstoel onttrekt suiker via deze verbinding, de boom ontvangt zo mineralen en wordt daardoor sterker.

Enkele eetbare soorten zijn: Eikhaas, Paarse schijnridderzwam, Geschubte inktzwam, Biefstukzwam. Enkele niet-eetbare soorten zijn: russula’s en de Zwavelkop.

De excursie is afwisselend en interessant en duurt zelfs nog een uur langer dan gepland.

 
 
by R & T