Natuur en milieu in het Oldambt, Winschoten, Scheemda, Midwolda, Oostwold, 't Waar, Woldendorp, Bad Nieuweschans, Heiligerlee, Westerlee. Natuurlijk beheer openbare ruimte. Natuureducatie, educatie, natuurlijk tuinieren.
 

Vleermuizenexcursie, vrijdag 24 augustus

Het is altijd een verrassing hoeveel deelnemers mee zullen doen, maar met 10 personen is een vleermuisexcursie prima te doen. Opvallend was dat er dit keer geen jeugdigen aanwezig waren. Misschien dat het twee-dagen durende straatfestival “Waterbei” hier concurrerend was.

Om 20.30 uur is het nog behoorlijk licht. Of het daardoor kwam weten we niet, maar we begonnen met sprinkhanen. Want de Grote groene sabelsprinkhanen waren goed te horen langs de rand van het Wandelbos. En voor de ouderen die de hoge tonen niet meer zo goed kunnen waarnemen waren de batdetectors daarbij zeer behulpzaam! Een andere sprinkhaan die alom aanwezig was, en waarvan het geluid, een mysterieus gekras-tik, alleen maar met de batdetector valt waar te nemen, was de Struiksprinkhaan. En nee, het zijn geen krekels...

Twee deelnemers vertelden dat vanonder het dak van een huis tegenover hun eigen huis vaak vleermuizen kwamen en uitzwermden over de wijk. Goed om daar volgend jaar ook eens te kijken.

Terwijl de schemering inzette gingen we de wandelpaden van het Wandelbos in en meteen liet de eerste Dwergvleermuis van zich horen. Bij de vijver aangekomen werden we al snel begroet door een drietal Laatvliegers! Zij lieten zich goed zien, vaak van dichtbij, en verrasten de aanwezigen met hun capriolen. We zagen veel insecten, waaronder diverse nachtvlinders. De feeding bursts van de dieren waren dan ook schering en inslag. Ook Dwergvleermuizen kwamen zo nu en dan langs. Maar de Laatvliegers voerden toch de boventoon. We verwachtten ook Watervleermuizen, maar die kregen we te zien, noch te horen.

Terug door het bos naar de fietsen. Onderweg in wijk Zuid nog enkele Dwergvleermuizen gehoord, maar het doel was het zuiden van Winschoten. In een wei met paarden, vlak bij een in 1593 aangelegde bruggeschans bij de Winschoterhoogebrug, verwachtten we Laatvliegers te zien. En inderdaad waren ze weer te horen, maar het was ondertussen te donker om ze te kunnen zien.

Nog even verder op de fiets naar de Pekel Aa. Zouden er watervleermuizen zijn? We hebben een poos op de dijk gestaan, en inderdaad kwam er een enkele maal een Watervleermuis voorbij.
Op de dijk namen de deelnemers hartelijk afscheid van elkaar, en wilden een volgende graag weer mee. het weer heeft zeker bijgedragen aan het welslagen van deze excursie: de temperatuur lag net beneden de 20 graden Celsius, en het regende niet.

 
 
by R & T