Natuur en milieu in het Oldambt, Winschoten, Scheemda, Midwolda, Oostwold, 't Waar, Woldendorp, Bad Nieuweschans, Heiligerlee, Westerlee. Natuurlijk beheer openbare ruimte. Natuureducatie, educatie, natuurlijk tuinieren.
 

Nacht van de Nacht in het Oldambt, 29 oktober 2011

Met 170 deelnemers, waaronder ongeveer 30 jeugdigen, overtroffen we het aantal van vorige Nachten van de Nacht. Natuurlijk zat het weer erg mee, het was niet koud, en de hemel was vrijwel onbewolkt. En ook deden leerlingen van basisschool de Uilenburcht uit Beerta mee door hun gedichten voor te dragen, en leerlingen van de theater-muziekschool voerden in het Natuurtheater in het nieuwe natuurgebied Reiderwolde een dans op. En dan neem je ouders, broers en zussen en opa’s en oma’s natuurlijk mee.

Wethouder Ricky van den Aker heette iedereen welkom in restaurant “Smederij 1872” in Beerta, waarna Aart Jan Langbroek nog even inging op het belang van het donker voor mens, plant en dier. En dan snel op pad, via de weg “Beukenschans” het donkere natuurgebied in. Aardig is dat de weg wordt verlicht met groene lampen. De Culturele Raad van Beerta had langs de donkere route naar het Natuurtheater een variatie aan linten uitgezet om ze te kunnen betasten. Hoe ervaren onze zintuigen de verschillende materialen zonder zicht?

Tijdens de tocht door het donker konden we langs de met sterren bezaaide hemel tegen 20.30 uur het ISS (ruimtestation) voorbij zien trekken. Het was één van de mooie momenten deze nacht om met 170 mensen bij stil te staan. Het eindpunt was het Natuurtheater. In het donker zocht iedereen een plekje.

Dansleerlingen van de Theater-muziekschool voerden het Zwanenmeer van Tsjaikovski uit. Prachtig schreden zij, wit verlicht door lampjes op hun kleding vanuit de uitkijktoren op de heuvel naar beneden, betraden het Natuurtheater dat als amfitheater is opgebouwd en trakteerden ons op een fraai uitgevoerde zwanendans.
Enkele leerlingen van de Uilenburcht droegen hun gedichten voor.
Het was allemaal erg bijzonder.

Nog even van het donker genieten in de Natuurbegraafplaats waar Trudy van Middelkoop uitleg gaf over de bedoeling ervan, en dan terug naar het Natuurtheater voor de rest van de gedichtjes van de leerlingen en de fraaie slotzang over “de prins in het donker die de prinses in het licht trouwde”, ten gehore gebracht door twee troubadours, waaronder Tommy Meijborg en Bas (act van Basz).

Terug in de Smederij 1872 kon iedereen nog wat drinken en napraten. Voor herhaling vatbaar, dat is wel duidelijk!

Dollard Radio en Radio Noord hebben de Nacht van de Nacht in Reiderwolde onder de aandacht gebracht en het resultaat er van gepubliceerd.

 
 
by R & T