Natuur en milieu in het Oldambt, Winschoten, Scheemda, Midwolda, Oostwold, 't Waar, Woldendorp, Bad Nieuweschans, Heiligerlee, Westerlee. Natuurlijk beheer openbare ruimte. Natuureducatie, educatie, natuurlijk tuinieren.
 

BODEMDIERENEXCURSIE MIDWOLDERBOS, Zaterdag 18 september 2010.

Fraaie wolkenluchten over het Oldambtster landschap met zon, afgewisseld met enkele flinke buien. Ondanks deze weersomstandigheden lieten enkele inwoners uit het Oldambt, en zelfs een uit Veendam!, zich niet afschrikken. Met z’n zevenen, togen we het Midwolderbos in. Bij het paddestoelenpad werden we verwelkomd door gekraagde aardsterren en porseleinzwammen.
De oude stammen en de dikke laag humus moesten wel garant staan voor veel bodemdieren. Voor de meesten was de enorme rijkdom een openbaring: zoveel pissenbedden, hooiwagens, duizend- en miljoenpoten, met daartussen de vele springstaarten. Een tweetal soorten pissenbedden kwamen we tegen, namelijk Oniscus asellus en Philoscia muscorum. Oniscus zit vaak bij rottend hout en Philoscia kom je veel tegen op bosgrond
Gekraagde aardsterren met nog ongeopende buitenlaag.

Kevers en slakjes hadden onze speciale aandacht. Want zijn dat nou niet net de specialiteiten van ondergetekenden?
Kevers hebben we niet veel gezien. In een rottende paddestoel, een soort stuifzwam vonden we een kleine kortschildkever met de naam Proteinus brachypterus.

De opvallendste vondst was de look-glansslak met zijn kenmerkende sterke uiengeur. Verder waren er veel gewone tuinslakken die een bruine mantelrand hebben als ze volwassen zijn. Ook veel Heesterslakken troffen we aan op het strooisel en in de bodembedekkers. Onder dood hout vonden we ook boerenknoopjes en de glanzende agaathoren.
Na het paddestoelenpad liepen we oude bos uit en bezochten een open en zonnige, dus opgewarmde plek in het Midwolderbos. Daar troffen we weer veel pissebedden aan, maar ook duizendpoten, spinnen, hooiwagens en een enkele wants. Er was geen kever te zien, ook niet na goed zoeken.
Boerenknoopje

Ook tijdens deze excursie, ging Chris in op het nut dat de dieren hebben voor de bodem, de planten, voor elkaar en voor de mens. De deelnemers hebben veel vragen gesteld over allerlei geleedpotigen en vonden het een leerzame excursie die voor herhaling vatbaar is.

Aart Jan Langbroek en Chris van Houdt

 
 
by R & T