Natuur en milieu in het Oldambt, Winschoten, Scheemda, Midwolda, Oostwold, 't Waar, Woldendorp, Bad Nieuweschans, Heiligerlee, Westerlee. Natuurlijk beheer openbare ruimte. Natuureducatie, educatie, natuurlijk tuinieren.
 

Boomknoppenexcursie Winschoten, zaterdag 5 maart 2011

Er 12 deelnemers onder leiding van Johan Stuurwold. Het was prima weer, de zon scheen volop, en had voldoende kracht om de excursie op aangename wijze te laten verlopen. De route ging van de kinderboerderij aan Bovenburen, langs Bovenburen richting de Burcht, en dan door het Natuurpakje Bovenburen-Jachtlaan en door de parkjes langs Bovenburen terug naar de kinderboerderij. Langs de route staan voldoende bomen en struiken om de 2 uur durende excursie te vullen!
We startten om 13.00 uur bij de kinderboerderij aan Bovenburen. De takken van de kastanjeboom laten de groei en ontwikkeling van bomen duidelijk zien: jaarringen, de aanzet van de knoppen, en de bladlittekens waar bladeren aan de tak vast hebben gezeten. Langs de Hoorntjesweg staan berken. Het zijn zwarte berken waarvan de takken op nogal ongeordende wijze lijken te groeien, de bast is erg ruw en schilferig. In de bast zitten lenticellen, het zijn openingen in de bast om zuurstof door te laten. Je ziet ze als horizontale strepen in de bast zitten. Ook in de bast van andere berkensoorten en op de prunus zijn ze goed te zien.
Fraai zijn de knoppen van de kastanje, dik en kleverig. Die van de beuk zijn echter droog, smal en spits. De es heeft zwarte knoppen, van de esdoorn zijn de knoppen groen.
We hebben een poos stilgestaan bij de monumentale meer dan 100 jaar oude rode beuk bij Ubbo Emmius. Wat een enorm wortelstelsel moet daar onder zitten! In de parkjes staan veel boomsoorten. Opvallend is dat een aantal bomen hoog is opgesnoeid. Dat is jammer en onnodig. De natuurlijke groeivorm is daardoor verdwenen.


Knoppergal.

Een leuke vondst is een knoppergal. Het is een vergroeiing veroorzaakt door het galwespje Andricus quercuscalicis. Het vrouwtje legt een eitje tussen de eikel en het dopje. In de gal ontwikkelen zich niet-seksuele vrouwtjes. Ze verblijven daar in de winter. In het voorjaar leggen ze in de meeldraden van de (mos)eik onbevruchte eitjes waaruit mannetjes en vrouwtjes komen. Na de bevruchting leggen de vrouwtjes weer eitjes tussen eikel en dop en kan zich opnieuw een gal ontwikkelen.
In het verleden zijn veel iepen verwijderd vanwege de iepziekte. Ook bij Ummo Emmius stond een aantal. We troffen er nog een aan. Op de takjes troffen we korstmossen aan, een aanwijzing voor langzame groei.
Aan het eind van de excursie bedankt de ClubOldambtsterGroen Johan Stuurwold voor zijn uitgebreide en inspirerende excursie. De deelnemers kregen een knoppentabel mee om bomen op naam te kunnen brengen.

 
 
by R & T