Natuur en milieu in het Oldambt, Winschoten, Scheemda, Midwolda, Oostwold, 't Waar, Woldendorp, Bad Nieuweschans, Heiligerlee, Westerlee. Natuurlijk beheer openbare ruimte. Natuureducatie, educatie, natuurlijk tuinieren.
 

Vleermuisexcursies op 26 en 27 augustus.


ClubOldambtsterGroen, VZZ (VLEN), KNNV afdeling Oost-Groningen en IVN-Oldambt. Excursieleiders: Aart Jan Langbroek en Marjan van Oosten. Plaatsen: Wandelbos (“Sterrebos”) en Midwolderplas.

De excursies werden gehouden in het kader van het Europese nacht van de vleermuis.
Tussen de buien door was het op beide avonden droog! Er waren in totaal 15 deelnemers aan de excursies.
Tijdens beide excursies waren de deelnemers zeer enthousiast. In het wandelbos luisterden we naar de struiksprinkhanen in het struikgewas langs de paden. Al snel werd hun geluid overstemd door vleermuizen, wat eerder dat we verwachtten: om 20.50 uur. Het waren vooral Dwergvleermuizen. Zat de Ruige dwergvleermuis er niet ook bij? Ook bij de vijver hoorden Dwergvleermuizen. Het geluid van een Rosse vleermuis hoorden we ook, maar slechts kort. Watervleermuizen zochten en vonden insecten boven de vijver, maar veel waren het niet dit keer.
De volgende avond naar de Midwolderplas. Marjan van Oosten gaf uitleg over het leven van de vleermuis. Aanschouwelijk waren de skeletjes en de schedeltjes en de uitwerpselen van de verschillende vleermuizen.

Dwergvleermuizen (foto uit: vleermuis.net) waren veelvuldig te horen en te zien bij de bomen langs de Hora Siccamaweg. In het struikgewas van de parkeerplaats hoorden weer struiksprinkhanen. Voor onze drie jeugdige deelnemers was deze avond een waar feest! Gelijk mochten ze met de batdetectoren zelf vleermuizen gaan waarnemen, en ze maakten er dankbaar gebruik van. De omgeving van de plas was een waar avontuur. In het donker waadden we door plassen en hoog gras. Er waren veel Dwergvleermuizen, en ook weer de Ruige dwergvleermuis.

Eventjes liet een Watervleermuis van zich horen, maar door de stevige wind hielden ze zich vermoedelijk in meer luwe gedeeltes op waar we niet konden komen.
Iedereen genoot van de kraakheldere hemel. En dat je het ruimteschip ISS, dat als een heldere “ster” snel langs trok, zo duidelijk kon waarnemen was voor velen een grote verrassing. Aan het eind van de excursie bleven nog vier deelnemers achter om op een andere plek bij de plas naar vleermuizen te luisteren. De Laatvlieger was voor hen een mooie afsluiting van de avond.


vaak start de echte tekst na een nieuw alinea

 
 
by R & T