Natuur en milieu in het Oldambt, Winschoten, Scheemda, Midwolda, Oostwold, 't Waar, Woldendorp, Bad Nieuweschans, Heiligerlee, Westerlee. Natuurlijk beheer openbare ruimte. Natuureducatie, educatie, natuurlijk tuinieren.
 

Nacht van de Nacht 27 oktober 2012

“Wat een bijzondere nacht!” uitten enkelen van de 135 bezoekers aan de Vurige Huwelijksnacht in natuurgebied Landgoed Reiderwolde bij de Blauwestad in de gemeente Oldambt. Inderdaad, alle ingrediënten voor een spannende belevingsvolle nacht waren aanwezig. De eerste winterse buitjes trokken over. Maar de wolkenpartijen werden ruim afgewisseld met open luchten, waar de maan haar zilveren licht door liet vallen. Het leverde een boeiend spel op van lichtflikkeringen in de vegetatie en op de waterpartijen. De koude avond schrok niemand af!


Voorbereiding voor de generale repetitie in het Natuurtheater in Reiderwolde.


Bij aankomst werden de deelnemers –“familie, vrienden en kennissen” van het bruidspaar- door de ceremoniemeester Atze Lubach eerst welkom geheten bij de kikkerpoel.

Daarna heette Wethouder Ricky van den Aker de deelnemers namens de gemeente welkom in het amfitheater. Aart Jan Langbroek vertelde over de planeten die te zien zijn, zo niet met het blote oog dan wel met apps op de smartphone. Een aantal had inderdaad van te voren een app gedownload, anderen leerden de app te gebruiken. Ademloos werd er geluisterd.
In 10 groepjes werd onder leiding van een gids een wandeling van 30 minuten gemaakt door het natuurgebied en de natuurbegraafplaats met een drietal belevingsacts: een innerlijke belevingssessie, proza “zie de maan schijnt…”, en op een onverwacht moment een vuurspuwer. En liep daar op de achtergrond niet een begrafenisstoet? Daarna de heuvel op met de uitkijktoren waarvandaan je goed de omgeving waarnemen: de lichtkoepels van de steden en dorpen, de felle verlichting van puntbronnen. De reclamezuil bij de Beertsterbrug was aangebleven en liet zien hoe groot de impact is van zo’n forse lichtbron op een donkere omgeving. Leerlingen van de Uilenburcht uit Beerta droegen gedichten voor over een vurig huwelijk.


Na het sluiten van het huwelijk in het amfitheater werden we vergast door een fraai optreden van leerlingen van de dansschool.

Het was een zeer geslaagde avond waarbij de schoonheid van het donker kon worden ervaren.

Sterren en planten op je mobieltje:
Met je mobiele telefoon kun je sterren, sterrenbeelden en planeten leren kennen. Daar zijn aparte apps met sterrenkaarten voor ontwikkeld die je op jouw Smartphone of iPhone kunt downloaden. Dat gaat zo:

Smartphone (Android) Zoek via Play Store naar Google Sky Map, kies en installeer Sky Map.
iPhone (Apple) Zoek via de App Store naar Starmap, kies en installeer Starmap Lite (gratis) of Starmap (niet gratis).
Meer informatie op www.gemeente-oldambt.nl
www.Reiderwolde.nl
www.laathetdonkerdonker.nl
 
 
by R & T